Начало Грим и козметика Анна Гълъбова за натуралната козметика и собствения й бранд Wild Cosmetics

Анна Гълъбова за натуралната козметика и собствения й бранд Wild Cosmetics

by Редакторите

 

Здравей Анна, преди да си поговорим за натурална козметика, сподели ни какво те отказа от така наречената “козметика с химия”? 

Здравейте! Всъщност всяка една съставка е химична. Водата, която пием е химично съединение, въздухът, който дишаме също е химичен елемент. Така че, когато говорим за съставките, които ме отказаха, по-скоро бих ги нарекла синтетични. Започнах да разглеждам състава на измиващите средства. В тях се съдържат сулфати, които са много агресивни и могат да нарушат естествената бариера на кожата. Първо се отказах от тях, а след това и от продуктите, които съдържат силикон, за да загладят видимо кожата ни и да направят продуктите, които използваме красиви на вид. Реших, че предпочитам да ползвам разнообразни продукти със силни природни аромати, дори понякога те да са несъвършени, защото са най-полезни и разпознаваеми за клетките на моята кожа.

В сайта на бранда ти Wild Cosmetics (wildcosmetics.info) споделяш, че борбата ти с акнето е една от причините да се обърнеш към натуралната козметика. Кажи как се справи с този проблем. Темата вълнува много хора и всеки личен опит е от полза и трябва да бъде споделян.

Акнето е един много сложен проблем, който съвсем не е свързан с хигиената. Аз все още се боря с него на моменти, защото съм в града и ритъмът ми на живот е доста интензивен. Замърсяването, неподходящото хранене и стресът влияят силно на тези от нас, склонни към акне. Поради тази причина не мога да дам прост отговор, но съветвам всеки да се храни здравословно с повече плодове и зеленчуци и по-малко млечни продукти; да почиства и тонизира старателно лицето си, като избягва мицеларните води или ако иска да ги ползва, да изплаква лицето си след употреба; да инвестира в качествен, детоксикиращ продукт, който да прочисти лицето в дълбочина и да помогне на кожата да се пребори с несъвършенствата. 

Разкажи ни как се случи процесът по създаването на Wild Cosmetics. Лесно ли намери правилните доставчици и партньори?

Всичко започна от работата ми в два проекта за опазване на билките в България. Тогава научих какво огромно богатство от лечебни растения съществува у нас. Това ме вдъхнови да създам продукти, използвайки силата им. С доставчиците на суровини се запознах по време на работата си по проектите, а партньорите, с които създадохме формулите за продуктите на Wild Cosmetics, намерих лесно, защото в България има много талантливи млади хора, жадни за нови предизвикателства. Заедно успяхме да докажем, че не е нужно да изнасяме хиляди тонове билки като суровина, а можем да ги преработваме и да създаваме страхотни продукти тук, в България. 

 

 

На пазара има много брандове за натурална козметика. Би ли ни дала няколко съвета как да направим правилния избор както на бранд, така и на продукт?

Този въпрос е много важен, защото от него зависи нашата красота и самочувствие, както и това какъв тип бизнес подкрепяме с покупките си. За мен най-важният критерий при подбора на продукти е те да са създадени от специалисти с опит и задълбочени познания. Много трудно е да се ориентираме и да преценим дали това е така, но можем да следим информацията, която публикува всяка фирма и да видим дали продуктите отговарят на изискванията на закона. На етикета трябва да е изписано  пълното съдържание, количеството продукт, партидния номер, срока на годност и данни за производителя – адрес, име на фирма, телефон и други.

 Брандовете трябва да се осланят на експертиза и научни изследвания при създаването на продуктите, без гръмки, категорични и недоказани становища, както и да разказват с подробности за продуктите си и техните съставки. Да дават информация за това кой стои зад марката и как е създадена тя. Напоследък все повече гиганти на козметичния пазар със съмнителна етика създават “нови” натурални марки с цел да завземат натуралния сегмент.

Да не се рекламират с това, че продуктите не съдържат консерванти или химикали – както вече казах, всяка козметична съставка е химия, а консервантите са задължителни за продуктите, които съдържат вода. Без наличието им можем да причиним сериозна вреда на здравето на хората и всеки продукт със съдържание на вода трябва да се изследва за липса на патогенни микроорганизми. Затова е важно да купуваме законно произведена козметика.

Постигане на консистенция, запазване на съставките, трайност аромат… Кой е трудният елемент при натуралната козметика от гледна точка на разработването на формулите?

Създаването на истински натурална, ефикасна и приятна за ползване козметика е истинско предизвикателство. Всички изброени във въпроса моменти са трудни, но най-трудно е постигането на стабилност – формулата да остане красива, с приятен аромат и да бъде ефикасна дълго време. 

Продуктите на Wild Cosmetics съдържат основно български масла. Кои са българските масла, за които може би не сме чували, а трябва?

Етеричното масло от здравец е истинско чудо на природата. Освен, че има страхотен аромат, то помага за изравняване на тена, а основното съединение в него спомага за усвояване на другите съставки в детоксикиращия нощен балсам на Wild Cosmetics. Много го ценим, но е важно да се отбележи, че е най-подходящо за професионална употреба, защото, както всички етерични масла, е високо концентрирано. Ние измерваме етеричните масла с изключителна прецизност със специални везни и пипети, за да работят за нашата кожа, а не срещу нея.

 

 

Самостоятелното използване на базови масла става все по-разпространено.  Кое е твоето любимо и за какво го ползваш?

Аз вече почти не употребявам базови масла самостоятелно, защото смятам, че балансираните козметични продукти с повече от един компонент са най-полезни. Въпреки това, в студените зимни вечери, когато кожата ми се нуждае от възстановяваща грижа слагам няколко капки масло от шипка в дланите си и го нанасям преди нощната грижа, върху влажно от тонизирането с флорална вода лице. Мога да правя това няколко пъти седмично, но не и всеки ден. 

Каква е разликата между това да използваме едно масло за лице (например шипка, таману, марула) и това да използваме козметичен продукт, съставен от масла?

Професионално създадените козметични продукти са направени с конкретна цел. Съставките в тях са балансирани така, че да доставят на кожата всички нужни компоненти и да проникнат в дълбочина. Базовите масла са с голяма молекула и могат да останат само на повърхността, доставяйки грижа само на най-горните слоеве на епидермиса.

“Натурална козметика” звучи някак си безобидно. Има ли рискове при употребата на натурални продукти от гледна точка на предозиране, комбиниране и начин на нанасяне и т.н.?

“Натурален” в никакъв случай не означава безопасен. Има рискове при ползване на продукти, създадени от хора без познания. За това е изключително важно да се уверим, че продуктите, които използваме са създадени, спазвайки всички норми на закона и са тествани за стабилност и безопасност. 

 

 

Кои са брандовете и личностите в сферата на натуралната козметика, на които се възхищаваш и които те мотивират да развиваш Wild Cosmetics?

Те са много! На първо място бих поставила личности, свързани по-скоро с органичната химия и изследването на ценните български билки. Мои вдъхновители и ментори са професор Христо Крачанов и съпругата му, доцент Мария Крачанова, създали Лаборатория биологично активни вещества – Пловдив. Те и целият им екип, начело с д-р Петко Денев са страхотни професионалисти, които дават много на българската наука. В началото, когато бях изпълнена с несигурност, професор Крачанов ме подкрепи и ми вдъхна увереност смело да преследвам своите цели! Възхищавам се също на марки, като Dr. Hauschka, които базират своята работа върху наука, а не върху модата на деня.

След дневния и нощния крем какво друго да очакваме от Wild Cosmetics?

Продукти за околоочен контур, уникален режим за почистване на лице в две стъпки и още много интересни изненади!


Следвайте Wild Cosmetics на facebook.com/WildCosmetics и wildcosmetics.info.

прочетете още