Начало Грим и козметика Анна Гълъбова за натуралната козметика и собствения й бранд Wild Cosmetics

Анна Гълъбова за натуралната козметика и собствения й бранд Wild Cosmetics

by Редакторите

 

Здравей Анна, преди да си поговорим за натурална козметика, сподели ни какво те отказа от така наречената “козметика с химия”? 

Здравейте! Всъщност всяка една съставка е химична. Водата, която пием е химично съединение, въздухът, който дишаме също е химичен елемент. Така че, когато говорим за съставките, които ме отказаха, по-скоро бих ги нарекла синтетични. Започнах да разглеждам състава на измиващите средства. В тях се съдържат сулфати, които са много агресивни и могат да нарушат естествената бариера на кожата. Първо се отказах от тях, а след това и от продуктите, които съдържат силикон, за да загладят видимо кожата ни и да направят продуктите, които използваме красиви на вид. Реших, че предпочитам да ползвам разнообразни продукти със силни природни аромати, дори понякога те да са несъвършени, защото са най-полезни и разпознаваеми за клетките на моята кожа.

В сайта на бранда ти Wild Cosmetics (wildcosmetics.info) споделяш, че борбата ти с акнето е една от причините да се обърнеш към натуралната козметика. Кажи как се справи с този проблем. Темата вълнува много хора и всеки личен опит е от полза и трябва да бъде споделян.

Акнето е един много сложен проблем, който съвсем не е свързан с хигиената. Аз все още се боря с него на моменти, защото съм в града и ритъмът ми на живот е доста интензивен. Замърсяването, неподходящото хранене и стресът влияят силно на тези от нас, склонни към акне. Поради тази причина не мога да дам прост отговор, но съветвам всеки да се храни здравословно с повече плодове и зеленчуци и по-малко млечни продукти; да почиства и тонизира старателно лицето си, като избягва мицеларните води или ако иска да ги ползва, да изплаква лицето си след употреба; да инвестира в качествен, детоксикиращ продукт, който да прочисти лицето в дълбочина и да помогне на кожата да се пребори с несъвършенствата. 

Разкажи ни как се случи процесът по създаването на Wild Cosmetics. Лесно ли намери правилните доставчици и партньори?

Всичко започна от работата ми в два проекта за опазване на билките в България. Тогава научих какво огромно богатство от лечебни растения съществува у нас. Това ме вдъхнови да създам продукти, използвайки силата им. С доставчиците на суровини се запознах по време на работата си по проектите, а партньорите, с които създадохме формулите за продуктите на Wild Cosmetics, намерих лесно, защото в България има много талантливи млади хора, жадни за нови предизвикателства. Заедно успяхме да докажем, че не е нужно да изнасяме хиляди тонове билки като суровина, а можем да ги преработваме и да създаваме страхотни продукти тук, в България. 

 

 

На пазара има много брандове за натурална козметика. Би ли ни дала няколко съвета как да направим правилния избор както на бранд, така и на продукт?

Този въпрос е много важен, защото от него зависи нашата красота и самочувствие, както и това какъв тип бизнес подкрепяме с покупките си. За мен най-важният критерий при подбора на продукти е те да са създадени от специалисти с опит и задълбочени познания. Много трудно е да се ориентираме и да преценим дали това е така, но можем да следим информацията, която публикува всяка фирма и да видим дали продуктите отговарят на изискванията на закона. На етикета трябва да е изписано  пълното съдържание, количеството продукт, партидния номер, срока на годност и данни за производителя – адрес, име на фирма, телефон и други.

 Брандовете трябва да се осланят на експертиза и научни изследвания при създаването на продуктите, без гръмки, категорични и недоказани становища, както и да разказват с подробности за продуктите си и техните съставки. Да дават информация за това кой стои зад марката и как е създадена тя. Напоследък все повече гиганти на козметичния пазар със съмнителна етика създават “нови” натурални марки с цел да завземат натуралния сегмент.

Да не се рекламират с това, че продуктите не съдържат консерванти или химикали – както вече казах, всяка козметична съставка е химия, а консервантите са задължителни за продуктите, които съдържат вода. Без наличието им можем да причиним сериозна вреда на здравето на хората и всеки продукт със съдържание на вода трябва да се изследва за липса на патогенни микроорганизми. Затова е важно да купуваме законно произведена козметика.

Постигане на консистенция, запазване на съставките, трайност аромат… Кой е трудният елемент при натуралната козметика от гледна точка на разработването на формулите?

Създаването на истински натурална, ефикасна и приятна за ползване козметика е истинско предизвикателство. Всички изброени във въпроса моменти са трудни, но най-трудно е постигането на стабилност – формулата да остане красива, с приятен аромат и да бъде ефикасна дълго време. 

Продуктите на Wild Cosmetics съдържат основно български масла. Кои са българските масла, за които може би не сме чували, а трябва?

Етеричното масло от здравец е истинско чудо на природата. Освен, че има страхотен аромат, то помага за изравняване на тена, а основното съединение в него спомага за усвояване на другите съставки в детоксикиращия нощен балсам на Wild Cosmetics. Много го ценим, но е важно да се отбележи, че е най-подходящо за професионална употреба, защото, както всички етерични масла, е високо концентрирано. Ние измерваме етеричните масла с изключителна прецизност със специални везни и пипети, за да работят за нашата кожа, а не срещу нея.

 

 

Самостоятелното използване на базови масла става все по-разпространено.  Кое е твоето любимо и за какво го ползваш?

Аз вече почти не употребявам базови масла самостоятелно, защото смятам, че балансираните козметични продукти с повече от един компонент са най-полезни. Въпреки това, в студените зимни вечери, когато кожата ми се нуждае от възстановяваща грижа слагам няколко капки масло от шипка в дланите си и го нанасям преди нощната грижа, върху влажно от тонизирането с флорална вода лице. Мога да правя това няколко пъти седмично, но не и всеки ден. 

Каква е разликата между това да използваме едно масло за лице (например шипка, таману, марула) и това да използваме козметичен продукт, съставен от масла?

Професионално създадените козметични продукти са направени с конкретна цел. Съставките в тях са балансирани така, че да доставят на кожата всички нужни компоненти и да проникнат в дълбочина. Базовите масла са с голяма молекула и могат да останат само на повърхността, доставяйки грижа само на най-горните слоеве на епидермиса.

“Натурална козметика” звучи някак си безобидно. Има ли рискове при употребата на натурални продукти от гледна точка на предозиране, комбиниране и начин на нанасяне и т.н.?

“Натурален” в никакъв случай не означава безопасен. Има рискове при ползване на продукти, създадени от хора без познания. За това е изключително важно да се уверим, че продуктите, които използваме са създадени, спазвайки всички норми на закона и са тествани за стабилност и безопасност. 

 

 

Кои са брандовете и личностите в сферата на натуралната козметика, на които се възхищаваш и които те мотивират да развиваш Wild Cosmetics?

Те са много! На първо място бих поставила личности, свързани по-скоро с органичната химия и изследването на ценните български билки. Мои вдъхновители и ментори са професор Христо Крачанов и съпругата му, доцент Мария Крачанова, създали Лаборатория биологично активни вещества – Пловдив. Те и целият им екип, начело с д-р Петко Денев са страхотни професионалисти, които дават много на българската наука. В началото, когато бях изпълнена с несигурност, професор Крачанов ме подкрепи и ми вдъхна увереност смело да преследвам своите цели! Възхищавам се също на марки, като Dr. Hauschka, които базират своята работа върху наука, а не върху модата на деня.

След дневния и нощния крем какво друго да очакваме от Wild Cosmetics?

Продукти за околоочен контур, уникален режим за почистване на лице в две стъпки и още много интересни изненади!


Следвайте Wild Cosmetics на facebook.com/WildCosmetics и wildcosmetics.info.

прочетете още

Този уебсайт използва Google Analytics, което използва бисквитки за да проследява различни аспекти на вашето посещение, включително вашата географско местоположение, как сте стигнали до този сайт, продължителността на вашата визита, страниците, които сте прочели и всичко, което търсите, докато сте на сайта. Съгласявате ли се да споделите тази информация? ДА Прочети повече