Начало Хранене и спорт SUMMER BODY: Миглена Атанасова ни споделя всичко за спининга

SUMMER BODY: Миглена Атанасова ни споделя всичко за спининга

by Редакторите

Здравей Меги, спинингът е сравнително нов спорт, разкажи ни как се запали по него и върху какви спортове беше фокусирана преди това? 

Здравейте, ами аз от 6-годишна се занимавам със спорт – бивша национална състезателка съм по художествена гимнастика. След прекратяването на състазателната дейност продължих с тренировките във фитнес залата. Един ден пробвах спининг при моята приятелка Кали, която е и собственичка на залата, в която водя (bodyartkally – бел.ред.) и оттогава не съм слизала от колелото. Изкарах курс и започнах да работя като инструктор.

Със сигурност информацията, която вълнува най-много читателките ни, е колко време продължава един спининг клас и колко калории средно ще изгорят през това време.

Една тренировка продължава 60 минути, като 45 от тях сме на спинера, а останалите 15 ги разпределям между упражнения на земя и стречинг. Изгарят се средно между 500-700 калории.

Много хора свързват кардио тренировките като тичане, колело и спининг с прекалено нарастване на мускулите на краката. Как всъщност се отразява спининга на силуета ни и кои мускулни групи тренираме, докато въртим усилено педалите?

Според мен няма опасност от нарастване на мускулите на краката, но това зависи от инструктора и как той ще си построи тренировката. Лично аз предпочитам смяна на темпото и съпротивлението – така използваме почти всички мускулни групи, развиваме издръжливост, увеличаваме капацитета на белите дробове, подобряваме сърдечната дейност, оформяме цялото тяло, заздравяваме коленните връзки и не на последно място – оставяме цялата си негативна енергия в залата и си тръгваме положително заредени.

Май спинингът е една от кардио тренировките, която изглежда най-изтощителна и дори непосилна в очите на някои. Какво ниво на физическа подготовка трябва да имаме, за да започнем да се занимаваме със спининг?

За човек, който влиза за първи път в залата, наистина така изглежда, но тук е мястото на инструктора – да въведе клиента в обстановката, да му обясни правилната техника на въртене, за да сведе до минимум риска от контузии, да се съобрази със здравословното му състояние и степента му на физическа подготовка, да успее да запали желанието му за спорт, да го накара да се почуства натоварен, но не претоварен, да направи така, че да няма търпение за следващия клас.

Колко пъти в седмицата е добре да ходим на спининг и с какви други спортове би  препоръчала да го комбинираме, за да тренираме пълноценно цялото си тяло?

Оптималният вариант е три пъти седмично, като в нашите зали bodyartkally.com и artgym.bg предлагаме голямо разнообразие от групови тренировки за всеки вкус. Лично аз бих се спряла на комбинация между спининг и силова тренировка от рода на Gravity group или Bulgarian bag, или Body art of motion (комбинация от йога, пилатес и стречинг).

Често, когато тренираме с цел да отслабнем, ограничаваме прекалeно много храната и това забавя възстановяването след физическа активност. Какво е добре да ядем преди и след спининг, за да имаме енергия и да възстановим мускулите си? Добре ли е да взимаме ханителни добавки и ако да – какви?

Една кола не може да се движи без гориво, същото се случва и с тялото ни. Ако не му дадем качествена храна, няма да има сила и заряд, няма постигне нищо. Така че храната прави почти всичко, а да не говорим за водата. Огромен процент от жените не пият вода, от страх да не напълнеят. Грешка номер едно. Ако пиеш водата само на гладно и не наведнъж голямо количество, няма никакъв риск, само ползи. Добавки взимам ежедневно – витамин С, витамин Д и магнезий. Доза протеин на прах и един банан за закуска, 3-4 яйца с малка салата – за обяд и порция месо със салата -за вечеря. Това е моето меню. Като всеки организъм е различен, зависи от възраста, начина на живот, работа в офис или постоянно движение, така че точна рецепта не мога да дам.

Най-удобният екип за спининг?

Клин и потник или тениска и задължително маратонки с по-твърда подметка.

Атмосферата в спининг класовете в голяма степен зависи от инструктора – избор на музика, комбинация с други тренировки, темпо и интензивност. Какъе в твоят стил и доколко са важни инструкторите?

Моят стил е заряд с положителна енергия, хубава и силна музика. Това е начинът да успея да мотивирам хората да се раздадат докрай на тренировка, за да могат да усетят истинската наслада от спорта, която нищо друго на света не би им го дало. За жалост много малко хора могат да усетят тази магия, тъй като голяма част от тях не знаят за ползите от тренирането и не смеят да опитат нещо непознато.

Много известни личности поддържат форма със спининг. Сред феновете са и Дейвид Бекъм и Джъстин Бийбър. Популярен ли е спинингът сред мъжете в България?

Ако трябва да съм откровена -не. Мъжете  са по-консервативни от жените, не смеят да опитат груповите тренировки, но има и смели такива.

Рубриката ни се казва summer body и се опитваме с помощ от теб и другите участници да дадем информация за трайно и качествено влизане във форма. Но все пак знаем, че настъпването на лятото често се случва преди да сме влезли съвсем във форма. Имаш ли рецепта за бързо влизане във форма или си твърд привърженик на балансирания подход и постепенните резултати?

Експресно влизане във форма за мен НЯМА, всеки тябва да е във форма постоянно, това е себеуважение, начин на живот. Спортът е всичко и само ежедневното движение може да ни спаси от този застоял свят, в който живем. Тренировка е възможността да усетиш, че си жив.

Летният сезон е подходяш за различни активности на открито. Кои са твоите любими и като цяло как поддържаш форма?

Обичам  плуването и тичането, а формата си подържам с ежедневни тренировки. Аз съм от малкото късметлии, които работят това, което най-много обичат да правят – в моя случай да тренирам, може би и за това във всеки един клас влагам цялата си душа и сърце.

Какво отвъд добре изгелждащо тяло и тонус ти дава спорта?

Аз казах по-горе – всичко – живот, любов, настроение, емоция, здраве, гъвкавост, дисциплина… мога да изброявам до безкрай.

прочетете още