Заменяме обикновеното брашно с лешниково, за да придадем повече аромат и по плътен вкус и да избегнем глутена:
1
Лешникови кукита с топинг
Подгответе веган яйце от ленено семе (1 с.л. смляно ленено семе с 2 ½ с.л. топла вода, оставено да престои за 5 минути). Запечете 2 ч.ч. лешници за около 7-8 минути, след което ги почистете от люспите с помощта кърпа. Смелете ги в кухненски робот, докато се получат фини трохи (брашно). Извадете ¾ от сместа и остатъка продължете да смилате, докато се получи лешников тахан.
В голяма купа разбъркайте тахана (около ½ ч.ч.) заедно с ½ ч.ч. кленов сироп и лененото яйце. Към мокрите съставки добавете сухите – предварително отделеното лешниково брашно (¾ ч.ч), ½ ч.ч. какао на прах, ¼ ч.ч. кокосова захар, ½ ч.л сода, ½ ч.л. сол, 1 ½ ч.л. ванилия. Разбъркайте добре. Добавете ½ ч.ч. парченца (chips) шоколад. Покрийте купата с фолио и оставете тестото да стегне в хладилника за около час.
Тестото ще бъде лепкаво така, че навлажнете ръцете си или ги намажете с малко кокосова мазнина. Оформете малки топчета и след това с вилица леко притиснете в средата. В предварително загрята на 170 градуса фурна печете 10-12 минути. Докато кукитата изстиват, разтопете останала ½ ч.ч. от шоколада в микровълнова или на парна баня. Залейте курабийките с разтопения шоколад и поръсете с натрошени лешници.
Вижте оригиналната рецепта: saltedplains.com
2
Лешникови кукита с двоен шоколад и сол
Разбийте ½ ч.ч. кокосово масло и ¾ ч.ч. кокосова захар и прибавете веган яйце ( 1 с.л. смляно ленено семе с 2 ½ с.л. топла вода, оставено да престои за 5 минути) или яйце със стайна температура и 1 ч.л. ванилия. Смесете ½ ч.ч. какао на прах, ¾ ч.ч. бадемово брашно, ¾ ч.ч. лешниково брашно (смлени лешници), ½ ч.л. сол и ½ ч.л. сода към течните съставки. Добавете към тестото натрошени лешници и парченца шоколад.
Оставете сместа за час в хладилник, за да стегне. След това оформете бисквитки, поръсете с едро смляна сол и печете 10 минути на 175 градуса.
Вижте оригиналната рецепта: bakerita.com
3
Шоколадово-лешникови курабийки
Смелете в кухненски робот 1 ч.ч. печени лешници и добавете към тях ½ ч.ч. пудра захар, 1 белтък и 1 ½ с.л. какао на прах. Разбъркайте добре. С помощта на чаена лъжичка поставяйте курабийките върху тавичка покрита с хартия за печене. Печете 8-10 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна и ги оставете да се охладят за 2 минути, след като ги извадите.
Вижте оригиналната рецепта: giverecipe.com